Links over het weer, astronomie en meer

Weerpagina

Over weer, astronomie en meer...

Links

Weermodellen - Allerlei

Weermodellen zijn computerprogramma's die aan de hand van allerlei gegevens berekenen hoe het weer zich zou moeten gedragen. Aangezien je nooit alle data kan hebben van de wereld (+ door beperkingen in rekencapaciteit), zal je sowieso nooit met 100% zekerheid iets kunnen voorspellen. Kleine oorzaken kunnen grote gevolgen hebben. Elk model gebruikt andere berekeningswijzen en zal dus andere data als uitkomst hebben. Hoe meer modellen dezelfde richting uitgaan, hoe meer kans dat deze richting realiteit wordt.

passageweatherWeerkaarten voor zeilers

Ensembles en meer

Op ensembles plaatst men de berekeningen van een zelfde model met licht afwijkende startparameters op elkaar. Indien op een specifiek tijdstip de lijntjes ver uit elkaar liggen, dan duidt dit op een grote onzekerheid. Liggen ze net dicht op elkaar, dan is de zekerheid van de voorspelling groot. Bij een 'bifurcatie' zijn er twee groepen lijntjes die elk dicht bij elkaar liggen. De kans is dan groot dat het één van die twee opties wordt.

MeteocielEen overzicht van verschillende ensembles.
WetterzentraleVerschillende modellen naast elkaar geplaatst
WetterzentraleGrafieken van verschillende modellen voor verschillende parameters.

Analyse

Een analysekaart is een kaart waar er al een zekere betekenis gegeven is aan de verschillende parameters. Bijvoorbeeld door intekening van weerfronten.

WetterzentraleAnalysekaarten HIRLAM, DWD, NWS, UKMO
Weathercharts.orgUKMO Analysekaarten
Met OfficeSurface Pressure kaarten
NOAAAtlantic Surface Analysis

Golven zeewater

Voorspellingen golven zeewater (verschillende modellen).

MeteocielModel NWW3 (NOAA Wave Watch III). Voorspellingen van golven in zeewater om de 6u. Voorspellingen tot 180u in toekomst.
WetterzentraleModel GWES

CAMS Aerosolen

Voorspelling van de aerosolen die een invloed hebben op luchtvervuiling. Elke dag een update rond 9:00.

MeteocielRuime omgeving Frankrijk

weerpagina.warnez.com

© 2022

Disclaimer │ Icons made by Flaticon authors from www.flaticon.com is licensed by CC 3.0 BY │ Site developed by Bart Warnez │ WDB V1.7